telefon 387 023 011
Dnes nejsou úřední hodiny
Velikost písma
Nacházíte se v kategorii

Naše úspěchy

Cesta k této kategorii: Úvodní stránka / Společné / O škole / Naše úspěchy

Jihočeská sestřička 2024

Devátý ročník soutěže Jihočeská sestřička 2024 se v sobotu 5. října odehrál v Českém Krumlově. Své praktické dovednosti a teoretické znalosti v ní předvedli ve dvou kategoriích studenti zdravotnických škol. První kategorie je určená pro studenty třetích ročníků VOŠ a VŠ, oborů všeobecná sestra, porodní asistentka a zdravotnický záchranář. Druhá kategorie patří studentům čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, oboru praktická sestra. Soutěží čtyřčlenné týmy, kterých se letos do Krumlova sjelo šestnáct.

V první soutěžní kategorii si nejlépe vedl tým ze Zdravotně-sociální fakulty Jihočeské univerzity pod vedením kapitánky Kristýny Daňhelové. Stříbrnou příčku obsadil tým ze stejné školy pod vedením Matěje Ondry a třetí příčka patří týmu z Vyšší odborné školy zdravotnické České Budějovice s kapitánkou Eliškou Zemanovou. „Nejvíc nám v soutěži pomohlo, že jsme sehraní, známe své silné i slabé stránky. Dobře jsme odhadli, kdo z nás má řešit u konkrétní disciplíny teoretickou část, kdo praktickou a je z toho krásné vítězství,“ hodnotila úspěch svého týmu, který je i absolutním vítězem letošního ročníku soutěže, kapitánka Kristýna Daňhelová. Ke studiu zdravotního oboru ji motivoval seriál Dr. House.

Ve druhé kategorii, která je určená studentům středních zdravotnických škol, budoucím praktickým sestrám, zvítězil tým ze Střední zdravotnické školy v Českých Budějovicích, jehož kapitánem byl Jindřich Röschl. Druhé místo připadlo týmu ze SOŠZ a SOU Český Krumlov s kapitánkou Eliškou Jíchovou a z třetí příčky se raduje tým SZŠ Jindřichův Hradec s kapitánkou Anežkou Šimonovou. „Nijak zvlášť jsme se nepřipravovali. Máme díky naší paní třídní učitele spoustu znalostí, tak jsme si řekli, že je tady využijeme. A vyšlo to. Důležité bylo, že se umíme domluvit a spolupracovat. Rychle se přizpůsob dané situaci,“ shodl se vítězný tým Jindřicha Röschla, jehož členy čeká na jaře maturita a všichni zvažují další vysokoškolské studium.

Soutěžní disciplíny byly připravené tak, aby odpovídaly odborné a praktické přípravě, kterou studentky a studenti ve škole absolvují. Měly tak v soutěži ukázat, jak si poradí s resuscitací, zda poznají nástroje pro gynekologické zákroky, jak zvládají přípravu pomůcek pro krevní transfuzi nebo předoperační přípravu pacienta.

Soutěž Jihočeská sestřička roku je určená budoucím všeobecným a praktickým sestrám.  Jejím smyslem je představení budoucí profese v konkrétním lůžkovém zdravotnickém zařízení a podpora spolupráce mezi jihočeskými nemocnicemi a zdravotnickými školami. „Chceme, aby soutěž byla přínosem jak pro nemocnici, která ji pořádá, tak pro soutěží. Budoucí sestřičky poznají konkrétní moderní jihočeskou nemocnicí a vyzkouší si, zda by se jim práce v takovém zařízení líbila. Vedení nemocnice si zase může vytipovat potencionální zaměstnance, kterým by rádo nabídlo zaměstnání,“ uvedl autor projektu, předseda představenstva Nemocnice Prachatice, a.s., a člen představenstva Jihočeské nemocnice, a.s., Ing. Michal Čarvaš, MBA, V soutěži byly letos zastoupeny všechny jihočeské střední, vyšší odborné a vysoké školy se zdravotnickými obory, které v regionu působí, a to včetně detašovaných pracovišť středních škol v Prachaticích a Strakonicích.

Soutěžící v Českém Krumlově plnili 12 disciplín. Většina se skládala jak z testu teoretických znalostí, tak praktických dovedností. „Kolegové se snažili připravit poutavé a zajímavé soutěžní disciplíny. Myslím, že se jim to povedlo. Soutěžící byli také skvělí. Mají zápal a energii, která je pro práci ve zdravotnictví potřebná. Jsou do praxe dobře připravení a jistě najdou uplatnění v některé z jihočeských nemocnic, ideálně v té českokrumlovské.“ uvedla za organizátory akce Mgr. Mária Vyhlidalová, MBA, hlavní sestra českokrumlovské nemocnice.  

Soutěž letos organizovala Nemocnice Český Krumlov, a.s. ve spolupráci s Jihočeskými nemocnicemi, a.s., a Jihočeským krajem. Konala se v sobotu 5. října. Záštitu nad ní převzal prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR, ministr zdravotnictví České republiky, Mgr. Alice Strnadová, MBA, hlavní sestra ČR, MUDr. Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje a Alexandr Nogrády, starosta města Český Krumlov.

Jihočeská sestřička „putuje“ od roku 2015 po jihočeských nemocnicích. První ročník se konal v Prachaticích, druhý v Českém Krumlově, následoval Písek, Strakonice, Tábor, České Budějovice a Jindřichův Hradec. Loni se vrátila opět do místa svého zrodu, do Prachatic, letos ji organizovala českokrumlovská nemocnice a příští rok se mohou soutěžící těšit do Nemocnice Dačice, a.s. Poděkování patří všem partnerům soutěže, díky kterým se mohlo klání uskutečnit.

Ať vám neuteče žádná novinka sledujte nás:

Kontakty

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, České Budějovice, Husova 3

Telefonní čísla
sekretariát387 023 011
ředitel školy387 023 012
sborovna387 023 023

Střední zdravotnická škola
elektronická adresa podatelny

skola@szscb.cz

studijní oddělení VOŠZ

studijni.vzs@seznam.cz

Mapa míst a pracovišť

mapa pracovišť

Partneři, sponzoři, organizace

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout